Gratis verzending vanaf €50
3 jaar op rij beste CBD product
Getest & geanalyseerd
24 uur online support

Binnen 14 dagen retourneren

endocannabinoidensysteem

Het endocannabinoïden systeem

De hennep plant bevat heel veel verschillende cannabinoïden, deze plant eigen cannabinoïden heten fytocannabinoïden. Ook zijn er door de mens gemaakte synthetische cannabinoïden en misschien wel de belangrijkste endocannabinoïden. Dit zijn cannabinoïden die zich van nature bevinden in ons lichaam en deze vormen ons endocannabinoïden systeem.

Het endocannabinoïden systeem

Het endocannabinoïden systeem (ECS) is een zeer ingewikkeld cel signaleringssysteem dat pas in het begin van de jaren 90 is ontdekt. Deze ontdekking kwam door een onderzoek naar een andere bekende cannabinoïde namelijk THC. Cannabinoïden zijn stoffen die worden gevonden in cannabis.
Experts proberen het ECS nog steeds volledig te begrijpen. Maar tot nu toe weten we dat het een rol speelt bij het reguleren van een reeks functies en processen, waaronder:
 • Slaap
 • Stemming
 • Honger
 • Geheugen
 • Reproductie en vruchtbaarheid
Het ECS zit dus in uw lichaam ongeacht of u cannabis gebruikt of niet.

Hoe werkt het

Het ECS bestaat hoofdzakelijk uit 3 componenten: endocannabinoïden, receptoren en enzymen.
Endocannabinoïden – Endocannabinoïden, ook wel endogene cannabinoïden genoemd, zijn moleculen die door uw lichaam worden gemaakt. Ze lijken op cannabinoïden, maar ze worden dus geproduceerd door je lichaam.
Experts hebben tot nu toe twee belangrijke endocannabinoïden geïdentificeerd:
 • anandamide (AEA)
 • 2- arachidonoylglyerol (2- AG)
Deze helpen de interne functies soepel te laten lopen. Je lichaam produceert ze als dat nodig is, waardoor het moeilijk is om te weten wat de gemiddelde waardes voor elk zijn.
(Endo)cannabinoïden receptoren – Deze receptoren komen overal in je lichaam voor. Endocannabinoïden (en andere cannabinoïden) binden zich eraan om aan te geven dat het ECS actie moet ondernemen.
Er zijn 2 belangrijke cannabinoïden receptoren:
 • CB1 receptoren, deze worden voornamelijk gevonden is het centrale zenuwstelsel.
 • CB2 receptoren, deze worden voornamelijk gevonden in het perifere zenuwstelsel en dan vooral in immuuncellen.
Endocannabinoïden kunnen zich binden aan beide receptoren. De effecten die het gevolg zijn, zijn afhankelijk van waar de receptor zich bevindt en aan welke endocannabinoïde hij zich bindt.
Endocannabinoïden kunnen zich bijvoorbeeld richten op CB1-receptoren in de wervelkolom om pijn te verlichten. Anderen kunnen binden aan een CB2-receptor in uw immuuncellen om aan te geven dat uw lichaam een ​​ontsteking ervaart, een veel voorkomend teken van auto-immuunziekten.
Enzymen – Enzymen zijn verantwoordelijk voor het afbreken van endocannabinoïden nadat ze hun functie hebben uitgevoerd.
Hier zijn twee belangrijke enzymen voor verantwoordelijk:
 • Fatty acid amide hydrolase (FAAH), deze breekt AMA af
 • monoacylglycerol acid lipase (MAGL), deze breekt 2- AG af

Functies van het ECS

Het ECS is zeer ingewikkeld en experts weten dus nog niet precies hoe het werkt en hebben dus nog niet alle functies ontdekt. Wel is en onderzoek dat het ECS aan een bepaald aantal processen heeft gelinkt.
Deze functies dragen allemaal bij aan homeostase, wat verwijst naar de stabiliteit van uw interne omgeving. Als bijvoorbeeld een externe kracht, zoals pijn door een blessure of koorts, de homeostase van uw lichaam in de weg staat, start uw ECS om uw lichaam te helpen terug te keren naar de ideale werking.
Tegenwoordig geloven experts dat het handhaven van homeostase de belangrijkste rol van het ECS is.

Conclusie

Over hoe verschillende cannabinoïden inwerken op het ECS mogen we helaas geen uitspraak doen. Wel kunnen we zeggen dat het ECS een grote rol speelt bij het stabiel houden van uw interne processen. Maar er is nog veel dat we niet weten. Naarmate deskundigen een beter begrip van het ECS ontwikkelen, zou het uiteindelijk de sleutel kunnen zijn tot het behandelen van verschillende aandoeningen.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp